Gardiner | Persiennkompaniet

Fördelar och funktioner med långa gardiner till kontorsmiljöer

Vita gardiner | Persiennkompaniet

Hur långa bör gardinerna vara i ett kontor? Finns det någon gyllene regel att följa?

För många är nog svaret: “Nej”, det finns ingen ideallängd för hur långa gardinerna bör vara i ett kontor. De menar på att det är helt upp till dig att avgöra vad för typ och vilken längd gardinen bör ha.

Vi på Persiennkompaniet är dock av en annan uppfattning. Visst, ens gardin ska såklart vara anpassad efter tycke och smak. Men ibland väger de praktiska fördelarna och egenskaper så tungt att de inte går att ignorera.

Därför tänkte vi i denna guide titta lite närmare på vilka fördelar och praktiska egenskaper långa gardiner har och varför vi anser att de är den ideala längden för gardiner i ett kontor.

Golv-till-tak gardiner

Golv-till-tak gardiner är precis som det låter – gardiner som sträcker sig från taket, ända ned till golvet. Som en tumregel för kontorsmiljöer använder man aldrig gardiner som är så långa att de ligger på golvet, utan ska helst sväva lite ovanför. Det finns till och med arbetsplatser regelverk som fastslår att långa gardiner måste släppa minst 5 cm från golvet för att underlätta vid städning.

Inge illusionen av ett högt tak

Du har tidigare kanske hört att genom att hänga långa gardiner från taket kan du få ett rum att se mycket högre än vad det egentligen är. Men vet du varför det är så?

Rent visuellt tenderar ditt öga att följa linjer. Vare sig det handlar om de helsträckade linjerna på en bilväg där du inte får köra om eller gångvägen upp till din ytterdörr så dras ditt öga till, och upp längs med dessa linjer.

Genom att hänga långa gardiner i en kontorsmiljö på den högsta punkten av din vägg kommer dina ögon vandra upp längs med gardinens linje och få dig att upptäcka den stora ytan och höjden på rummet du står i. Om ditt kontor har ett högt tak kan du med fördel komplettera dem med lika långa gardiner.

Praktiska funktioner och egenskaper med långa gardiner

Förutom att långa gardiner som sträcker sig från golv-till-tak ger illusionen av ett större kontor och lurar ögat att det är högre i tak än vad det egentligen är, så finns det mängder med praktiska fördelar och egenskaper långa gardiner i kontorsmiljöer innehar:

 

  • Mörklägga konferensrum eller möteslokaler vid användning av en projektor
  • Använda långa gardinerna i kontorsmiljöer som rumsavdelare, antingen i ett öppet kontorslandskap eller i större konferensrum
  • Insynsskydd vid glaspartier i konferensrum eller vid fönster motsatt andra fastigheter nära inpå
  • Solskydd mot bländning och blänk i skärmar
  • Förbättrar akustiken i kontoret och är ett bra komplement som tar bort ljudreflektioner från hårda ytor
  • Bidrar till en mer inredd och ombonad kontorsmiljö
  • Snygg inredningsdetalj med möjlighet att förstärka företagets profilfärger (kan även trycka företagets logotyp eller signaturmönster på gardinerna) 

Skräddarsydda gardiner för kontorsmiljöer

Kontakta Persiennkompaniet direkt och boka en tid med våra inredningsexperter så ser vi till att skapa en gardin perfekt för dig och ditt kontor. Har du fler frågor om till exempel vad för gardiner som passar ett snedtak, eller letar efter mer information om våra andra solskyddslösningar kan du läsa mer direkt här på vår blogg.