Skötselråd för markiser

Följ vår enkla guide för att underhålla era markiser på bästa sätt – och förläng solskyddets livslängd med flera år.

För att rengöra och underhålla markiser behövs:

Smörjmedel
Mjuk borste på skaft
Fuktig trasa
Torr trasa
En hink med ljummet vatten
Mild såpa
Eventuellt nya batterier till fjärrkontrollen
Eventuellt en skruvmejsel

Kontakta alltid oss innan ni lossnar någon del på markisen, eller om något behöver lagas. Stora markiser är tunga och kraftiga konstruktioner  – var försiktig!

Steg 1 – för motordrivna markiser
Börja med att kontrollera att fjärrkontrollen fungerar. Den kan behöva nya batterier efter att ha legat oanvänd under en lång tid.

Steg 2 – tvätta av markisduken
Nu börjar rengöringen! Att hålla markisen ren är viktigt för att dukens impregnering och färg ska få en lång livslängd. Börja med att köra ut markisen hela vägen. Borsta sedan med en mjuk borste för att få bort damm och ytlig smuts. Tvätta sedan markisen med hjälp av en mjuk borste, mild såpa och ljummet vatten. Vattnet får inte vara varmare än 50 grader. Se till att efterskölja med ordentligt med vatten så att all såpa spolas av. Låt sedan markisen torka ordentligt. Det gör inget om duken fortfarande är lite fuktig när den körs in, men det är mer skonsamt att låta den torka ordentligt först.

Steg 3 – för markiser med kappa
Längst ut på sidorna finns en skruv som skall lossas. Runt denna skruv finns ett skydd som också ska plockas bort. När detta är bortskruvat är det dags att plocka ned kappan. Dra ur kappan ur markisen och tvätta den sedan på samma sätt som markisduken. Låt kappan torka ordentligt och mata sedan tillbaka den i anordningen på samma sätt som den togs av.

Steg 4 – rengöring av profiler och vikarmar
Profilen tvättas enklast med fuktig trasa och allrengöring. Torka gärna av med en torr trasa efteråt.

Steg 5 – smörj veven och andra rörliga föremål i markisen
Lägg någon droppe smörjmedel i vikarmarna (om markisen har sådana). Var noga med att dosera lagom med smörjmedel, så att det inte kladdar av sig på duken. Det räcker med en liten mängd för att underhålla armarna.

Steg 6 – Njut av er markis!
Nu är rengöringen färdig! För att verkligen hålla markisen i gott skick under många år rekommenderar vi att man gör rent markisen minst två gånger per år.