fbpx
Offertförfrågan

3 snabba tips för vackra wavegardiner

När det blir dags för nya gardiner kan det ibland kännas som en djungel av olika tyger och sömnadssätt. Vi vill självklart att gardiner ska vara roligt och delar därför med oss av våra bästa tips för att ni ska lyckas med era gardiner. För att göra det enklare har vi delat in våra tips efter sömnadssätt och i denna artikel kommer vi att samla våra bästa tips för wavegardiner.

Välj rätt tyg

Wavegardiner bygger på en stilren design med böljande vågor av textil. Det är också det sömnadssätt som kräver mest textil för att få till veckningen. Vilket tyg man väljer har en stor inverkan på hur gardinen upplevs när den hänger uppe. Gardiner i sammet är ett klassiskt sätt för att få till en lyxig och sofistikerad känsla i era lokaler medan gardiner i linne ger ett naturnära intryck. 

Det är dock inte alla textilier som passar med sömnadssättet wave.

Undvik textilier som:

  1.       Är stumma

De stumma textilierna anpassar sig inte alltid på bästa sätt efter gliden och bildar därför inte vågor lika bra som mer följsamma textilier gör. Vissa typer av sammet kan vara stumma men det finns i många fall andra varianter av sammet som ser identiska ut men passar sig bättre för wavegardiner. 

  1.       Har oregelbundna vertikala ränder

Oregelbundna vertikala ränder på en textil i en wavegardin kommer oftast inte till sin rätta eftersom ränderna endast syns till viss del. Detta gör också att mönstret kan upplevas som osammanhängande. 

Vårt tips

Ni kan enkelt testa om en textil passar för era wavegardiner. Det gör ni genom att själva bilda vågor genom att nypa tag om tyget på två ställen i den övre kanten. Om textilen faller i raka vågor när ni håller upp den är det ett tyg som fungerar väl med sömnadssättet wave. Om textilen inte bildar raka vågor utan spretar så är det troligt att tyget är stumt och inte optimalt för sömnadssättet wave. På detta sätt kan ni även se om ett mönstrat tyg skulle fungera för era wavegardiner eller inte. 

Välj rätt wave

När ni ska köpa wavegardiner kan det vara bra att känna till att wave finns i två olika utföranden, 80mm wave och 60mm wave. Det som skiljer dessa åt är avståndet mellan gliden i skenan. En 80mm wave har 8cm mellan gliden medan en 60mm wave har 6cm mellan gliden, därav namnen. 

80mm wave

En gardin med 80mm wave har större vågor vilket gör att det blir färre vågor per meter. Detta gör också att gardinen bygger mer på djupet och tar mer plats framifrån och bak men har en mindre stackback än en 60mm wave. 

60mm wave

En gardin med 60mm wave har mindre vågor vilket gör att det blir fler vågor per meter. Detta gör också att gardinen bygger mindre på djupet och tar mindre plats framifrån och bak men har en bredare stackback än en 80mm wave.

Vårt tips

För att få gardiner som passar er interiör rekommenderar vi att ha er lokals takhöjd i åtanke när ni ska köpa wavegardiner. De olika varianterna passar sig nämligen olika bra beroende på takhöjden. En 80mm wave passar generellt bättre för högre takhöjder medan en 60mm wave fungerar bättre för lägre takhöjder. Detta har att göra med balansen mellan vågorna och mängden tyg i era gardiner. 

Är wave rätt för er?

Vi älskar wavegardiner och har levererat det till många stora projekt. Det finns dock situationer där ni kan behöva se över ert val av sömnadssätt igen om ni valt wave. Detta beror till stor del på formen som gardinen har men också wavebandet som sys fast på baksidan av gardinen för att skapa vågorna. 

Mörkläggning

Wavegardiner är fantastiskt vackra, men något som är värt att känna till är att en wavegardin hänger under skenan. Detta innebär att ljus kan sippra in i glipan mellan vågorna och skenan, därför är wave inte är ett sömnadssätt som erbjuder total mörkläggning. 

Glaspartier & rumsavdelare

Eftersom wave är vanligt förekommande i kontorslokaler så är det inte helt ovanligt att vi får önskemål om wavegardiner för glaspartier eller som rumsavdelare. Det som är viktigt att veta då är att wavegardiner sys med ett waveband i överkant på baksidan för att kunna kroka gardinerna och få till vågorna. Wavebandet syns därför om baksidan hänger synligt, exempelvis som en rumsavdelare eller i ett glasparti. 

Vårt tips

Överväg en extra gång vilka behov och önskemål ni är har innan ni köper era gardiner. Tänk på att era textilier inte bara ska vara fina utan också funktionella. För mörkläggning rekommenderar vi veckband, alternativt rullgardiner som komplement till wavegardinerna. För glaspartier och rumsavdelare är sydda glid eller som det också kallas, påsömnadsglid att föredra eftersom ni då får en liksidig gardin utan synliga band.