fbpx
Offertförfrågan
Stephan Widholm
29 maj 2023

Att tänka på när du designar en pergola

Drömmer du också om en pergola? Vad ska pergolan ha för användningsmöjligheter och hur du vill att din pergola ska se ut? Det är en investering som skall hålla länge och i alla årstider, därför är det bra med eftertänksamhet innan du påbörjar projektet. Här får du mina bästa tips på vad du behöver tänka på innan du ska installera en pergola.

Tips innan du startar ditt pergolaprojekt

Definiera behovet – vilken funktion ska pergolan ha?

Vad är syftet med pergolan? Drömmer du om att förlänga utesäsongen och ha ett extra rum som är flexibelt oavsett väderförhållanden som kan vara en ”året om lösning”? Eller söker du ett utrymme som är mer öppet, luftig och skärmar av skugga, men som inte nödvändigtvis är väderskyddat?

Hur tänker du använda din pergola?

Vill du skapa dig en fristad där du bara kan ta det lugnt och njuta i en skön soffgrupp? Eller ska rummet bli grunden till ett utekök där familjen kan samlas eller när någon ska firas? En pergola kan utformas på olika sätt och skilja sig i form, funktion och material. Det kan vara värt att tänka igenom hur du vill att din pergola ska se ut, utefter hur du tänker använda den.

Pergola

En pergola behöver vara stadigt förankrad i marken eller placeras på ett tåligt och jämnt underlag. Du kan installera en pergola på befintlig uteplats, terrass, altan, uppe på tak, vid poolen eller i din trädgård. Hur ligger solen? Ska pergolan stå i skugga eller sol? Hur mycket ljus vill du ha in? Ska den placeras nära huset eller stå i trädgården? Fundera på vart pergolans användningsmöjligheter gör sig som bäst och vad som är mest praktiskt för dig.

Storlek på pergola

Hur stor ska pergolan vara? Mät upp ytan på den tilltänkta platsen och ställ dit möbler för att se att de får plats. Ska du fästa pergolan på fasaden på ditt hus, se till att storleken och placeringen på pergolan också passar till fasadens utformning. Tänk stor yta och högt i tak. Vi rekommenderar att pergolan ska ha minst 2,4 meter i takhöjd.

Pergola

Kolla upp om du behöver bygglov

Innan du börjar installera en pergola bör du kolla upp om bygget kräver bygglov eller inte. Generellt brukar det inte behövas, men ibland kan det finnas skäl till att ansöka om bygglov om till exempel tak och/eller väggar räknas som en permanent konstruktion. Om pergolan ska byggas i anslutning till fasaden krävs troligen bygglov. Läs artikeln ”Behöver man bygglov för pergola?

Kontakta en expert på Pergolalösningar

Att bestämma funktion och utformning på pergola som ska uppfylla behov och ändamål kräver kunskap och erfarenhet. Våra pergolas är skräddarsydda lösningar på millimetern, helt tillverkade för att passa dina förutsättningar. Till en hållbar pergola hör också genomtänkta lösningar med kvalitet – produkter som håller över tid. Ta hjälp av en expert från start, kontakta oss på Persiennkompaniet för rådgivning och påbörja resan mot er nya pergolalösning.

Vi på Persiennkompaniet skapar miljöer där människor kan leva, trivas och må bra. Vi är med från start och optimerar slutresultatet – med rätt kvalitet och hållbarhet i fokus.