fbpx
Offertförfrågan

Gardiner som ljudabsorbent – Köp gardiner som är lika delar design och funktion

Det är inte ovanligt att se på gardiner som enbart en dekorativ inredningsdetalj. Även om det stämmer att ett par vackra gardiner kan förvandla ett rum och skapa ett helt nytt intryck, så har de många fler funktioner än så. En egenskap som en del gardintextilier innehar är att de är ljudabsorberande. Dessa textilier passar sig extra bra om ni behöver köpa gardiner till ert kontor eller restaurang som ofta är stora ytor där höga ljudnivåer ofta är ett problem.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad en akustisk gardin är och hur de fungerar, vilka fördelar det finns med att välja ljudabsorberande textilier till era gardiner och mycket annat.

Behöver ni en akustikgardin?

Detta är självklart individuellt och beror på flera faktorer såsom hur många som vistas i era lokaler dagligen och hur hög ljudnivån är. Om ni känner er osäkra så kan ni vara trygga i att en akustikgardin aldrig försämrar en lokals akustik, snarare motsatsen. Vi ser det som att vi alltid kan förbättra den akustiska miljön på en arbetsplats med en akustikgardin. Oavsett om ni jobbar på restaurang eller kontor kan det vid vissa tillfällen bli högre ljudnivå än önskat, och då kommer gardiner med ljuddämpande egenskaper väl till hands. 

Det kan bli speciellt högljutt om era lokaler har lång efterklang, vilket betyder att ett ljud klingar kvar långt efter det initiala ljudet. Om ni ska köpa gardiner och behöver ett snabbt svar på om ni har lång efterklang och därmed ett behov av akustikgardiner, gör följande test:

  • Klappa hårt en gång
  • Lyssna på hur ljudet klingar av

I en bra ljudmiljö ska ljudet klinga av omedelbart. Om ljudet dröjer sig kvar så har ni antagligen en lång efterklang och bör investera i akustikgardiner.

Lika delar design och funktion

Förr innebar ofta en akustikgardin en kompromiss mellan färg och form då de ofta var mer funktionella än snygga. Idag har intresset för ljudabsorberande textilier ökat och det finns flera snygga gardiner som är sydda med ljudabsorberande textilier.

Något som dock är viktigt att ha i åtanke om ni är intresserade av att köpa gardiner som är ljudabsorberande är sömnaden. Det är nämligen så att om gardinen ska vara ljudabsorberande så absorberar den mer ljud desto mer textil det är som hänger. Av de sömnadssätt vi arbetar med så är wave det som mest framgångsrikt absorberar ljud. De stora vågorna av textil gör att mer ljud absorberas; något som kan vara bra att ha i åtanke när ni letar inspiration för gardiner.

En kostnadseffektiv lösning

Den akustiska miljön på arbetsplatsen kanske inte är det första ni tänker på när ni inreder era lokaler och letar efter snygga gardiner. Det finns dock många fördelar med att välja en ljudabsorberande gardin när ni ska köpa gardiner. En akustisk gardin är en kostnadseffektiv lösning med bra ljudabsorption där ni får en produkt som är lika snygg som den är praktisk.

Se det som en lösning där ni får två i ett, vackra gardiner och en lösning för er akustikmiljö.

Akustikgardiner och andra material

Men hur väl absorberar en akustikgardin egentligen ljud och vad innebär det i relation till andra material? I stort sett alla material absorberar ljud, även om det ibland kan vara väldigt lite:

  • En enkel vägg av betong, gips eller annat stumt material absorberar cirka 3% av allt ljud den kommer i kontakt med.
  • En vanlig gardin som är uppsydd med ett icke ljudklassat tyg absorberar vanligtvis cirka 10–15% av ljudet den kommer i kontakt med.
  • En akustikgardin absorberar cirka 35–70% av ljudet vilket är strax under ljuddämpare som absorberar 75–85% av ljudet.

Om ni ska köpa gardiner rekommenderar vi att kika lite närmare på er akustikmiljö för att se om ni behöver akustikgardiner. Ni behöver inte känna att en ljudabsorberande textil begränsar era val när ni letar efter inspiration till gardiner, idag finns det flera härliga textilier som är ljudklassade. Som vi redan nämnt finns det flera exempel på snygga gardiner som är uppsydda med ljudabsorberande textilier. 

Beställ måttbeställda gardiner från Persiennkompaniet

På Persiennkompaniet har vi flera alternativ på ljudabsorberande textilier som kan sys upp med valfri sömnad. Vi skräddarsyr solskyddslösningar och hjälper er i processen med att designa era nya vackra gardiner. 

Kontakta oss för fler tips om gardiner eller för att beställa gardiner till ert projekt redan idag. Hitta inspiration och mer information om våra gardiner här.