fbpx
Offertförfrågan

Guide till lamellgardiner – Allt du behöver veta

Lamellgardiner är ett mångfacetterat, stilrent, praktiskt och prisvärt solskyddsalternativ för fönster på ett kontor. Om du funderar på att köpa lamellgardiner, eller helt enkelt undrar vad det är, så kommer denna guide ge dig svaren på de flesta frågor du kan tänkas ha. Har du några specifika frågor om, eller önskar tips och råd när du ska välja lamellgardin kan du alltid kontakta Persiennkompaniet direkt.

Vad är lamellgardiner?

En lamellgardin består av så kallade lameller, som hänger vertikalt över ett fönster. På engelska kallas de för ”Vertical blinds”, alltså ”Vertikala persienner”. Lamellerna avslutas antingen med en insydd tyngd, eller en tyngd och en kulkedja som binder samman lamellerna. De insydda tyngderna ger ett mer “rent” intryck, men fördelen med att ha kulkedja mellan lamellerna är att de hålls samman bättre. Lamellgardinerna kontrolleras av en kedja eller en stav för att vinkla lamellerna, och ett snöre för att öppna och stänga lamellerna.

Lamellgardiner erbjuder det bästa av två världar: bekvämligheten av persienner i kombination med effektiviteten av en gardin. Vi erbjuder lamellgardiner i otaliga färger, med olika mönster och gjorda av olika material som screenväv, tyg, aluminium och plast. Det betyder att du kan anpassa dem perfekt efter dina behov och övrig inredning.

Fördelar med lamellgardiner

Med Persiennkompaniets bäst-i-test lamellgardiner kan du förvänta dig hög funktionalitet i kombination med snygg design. Nedan följer några fördelar med lamellgardiner.

Ger dig ljus OCH avskildhet

Tack vare att du kan vinkla lamellerna har du möjlighet att släppa in mängder med ljus i kontoret samtidigt som du effektivt skyddar mot insyn. Om dina fönster vetter ut direkt mot gatan eller om någon har insyn direkt in i ditt kontor från en annan fastighet är lamellgardiner en perfekt lösning.

Lamellgardiner är även en bra lösning för presentations- eller mötesrum med glasväggar för att skapa en privat miljö.

Passar en stor variation av stilar

Eftersom våra lamellgardiner finns i en stor variation av färger, material och former kan de anpassas för att matcha övrig inredning och alla typer av rum och kontor.

De kan självständigt skapa ett elegant och stiligt intryck, eller agera som ett komplement till vanliga gardiner. Alternativt kan du köpa lite mer diskreta lamellgardiner för att tillåta färgsprakande gardiner eller annan inredning att spela huvudrollen, men fortfarande vill ha de praktiska funktionerna en lamellgardin innehar.

Enkla att sköta

Lamellgardiner är oerhört enkla att underhålla och hålla rena. Eftersom lamellerna hänger vertikalt, till skillnad från vanliga persienner, har de ingen horisontell yta som samlar damm. Till skillnad från gardiner som kan vara otymplig att hänga upp och ta ned så har lamellgardiner lätthanterliga sektioner och sätts fast högst upp vid fönstret.

Ett bra val för ovanliga fönsterstorlekar och -former

Fönster komma i alla former och storlekar och kan sitta lite var som. Detta innebär att det kan vara svårt att hitta ett snyggt solskydd för vissa fönster. I fallen där du står inför ett fönster med en ovanlig form eller storlek är lamellgardiner ofta det bästa alternativet eftersom lamellerna på många sätt kan anpassas efter fönstrets förutsättningar.

Prisvärda

I jämförelse med andra solskydd, persienner och gardiner är lamellgardiner en prisvärd lösning som innebär näst intill oändliga möjligheter gällande design.

Hur du tvättar lamellgardiner av olika typer

Lamellgardiner kräver väldigt lite rengöring eftersom de hänger vertikalt och med det samlar minimalt med damm. Men du bör emellanåt dock rengöra dem, till exempel under den årliga vårstädningen.

Handrengöra tyget för lamellgardiner

Om du planerar att rengöra dina lamellgardiner föreslår vi följande steg:

  • Koppla loss kedjan vid botten av lamellen du vill rengöra för att ta loss den från skenan
  • Lägg ut lamellen på en platt, ren yta
  • Torka rent med en fuktig trasa

Om du känner dig frestad att rengöra dem direkt på skenan, undvik det. Detta ökar nämligen risken för att lamellerna skrynklas.

Tvätta lamellgardiner av plast eller metall

Lamellgardiner utan något tyg kan du enkelt torka av när de fortfarande sitter uppe. Torka försiktigt av dem med en fuktig trasa på båda sidorna för att avlägsna smuts och damm som ansamlats.

Beställ måttbeställda lamellgardiner från Persiennkompaniet

Persiennkompaniet erbjuder några av marknadens bästa lamellgardiner som du kan skräddarsy helt efter vad du behöver, och vad som passar ditt kontor eller arbetslokal. Kontakta oss direkt för fler tips om lamellgardiner eller för att beställa en redan idag. Du kan se några exempel av Persiennkompaniets lamellgardiner här.