fbpx
Offertförfrågan

Guide till rullgardiner – Allt du behöver veta

Rullgardiner är en traditionell lösning för solskydd och insynsskydd som använts i många år. Utbudet har under åren blivit bredare och idag finns ett stort urval av rullgardinsvävar att välja mellan när du beställer rullgardiner. Vävarna har dessutom olika tekniska egenskaper som kan passa olika förutsättningar såsom kontor, sovrum etc. Även styrningen har breddats och idag är det inte bara med kulkedja du styr dina rullgardiner utan du kan också få dom motorstyrda.

I den här guiden kommer vi att gå in djupare på allt du behöver veta när du ska  köpa rullgardiner. Vi kommer gå igenom olika typer av vävar, styrning samt saker som är bra att tänka på när du beställer rullgardiner.

Rullgardinsvävar

Vårt utbud av rullgardinsvävar är brett och det finns både enfärgade och mönstrade vävar i de olika kollektionerna som vi jobbar med för att säkerställa att du som kund hittar just den väv som passar er. Vävarna kan delas in i tre olika kategorier, vanlig väv, mörkläggande väv och screenväv. Vävarna är kemiskt behandlade för att göra dom motståndskraftig mot blekning och laminerade med hjälp av värmebehandling för att försegla väven.

Den vanliga väven är den som vi är vana att se på rullgardiner, den har ofta en vävd eller lite blank yta och stänger ute solen bra men släpper ändå igenom en del ljus. Med detta tyg ser du inte ut och det kan därför vara en bra lösning för insynsskydd. Dessa kan även användas i mötesrum där det inte ska bli helt mörk utan endast behöver dämpa det direkta solljuset.

Mörkläggande rullgardiner påminner ofta invändigt om den vanliga väven men har en behandlad baksida som liknar plast/gummi. Detta gör att väven är helt mörkläggande och inte släpper igenom något ljus alls. Detta kan vara en bra lösning för föreläsningssalar eller mötesrum där det ska bli helt mörkt för exempelvis en projektor eller liknande. Det är också dessa mörkläggande vävar som används för rullgardiner i sovrum eller vilorum.

Screenväv är en väv som är speciellt framtagen för att skapa en behagligare inomhusmiljö. Den dämpar solen utan att helt täcka utsikten, detta tillåter er att se ut under dagen när rullgardinerna är nere. Dessa rullgardiner används ofta i kontorsmiljöer för att stoppa solens strålar från att värma upp lokalen men också från att blända medarbetare som sitter vid skärmar. Screenväv finns i olika varianter och den vanliga screenväven är en väv med mer hålighet än en vanlig väv till rullgardiner. Men det finns också screenvävar med aluminiumbaksida som reglerar solen ytterligare från att påverka inomhusmiljön.

Styrning för rullgardiner

Det kan också vara bra att veta vilka olika alternativ det finns för att styra rullgardinerna. Ni kan välja mellan kulkedja, fjäder och motor. Fjäder som var den mest använda lösningen för rullgardiner förr används än idag, men i mindre utsträckning. Fjäder innebär att man drar i gardinen för att få den att rulla upp eller ned, vanligen sitter ett band i mitten som används för att slippa ta i rullgardinsväven då detta kan smutsa ned väven.

De sätt som idag är vanligast för rullgardiner är istället kulkedja och motor som vi ofta refererar till som manuella eller motoriserade rullgardiner. Kulkedja som styrning för rullgardiner är en kedja som består av sammansatta kulor som dras genom ett spår och på så sätt reglerar rullgardinen, det gör det enkelt att ställa rullgardinen den i det läge som just ni vill ha den i. Kulkedja används ofta i enskilda arbetsrum eller på kontor där anställda själva ska kunna reglera solskydd som är nära deras arbetsplats.

Motoriserade rullgardiner är också ett alternativ, där behöver ni inte röra något annat än en knapp eller fjärrkontroll, här finns också alternativet att koppla samman flera rullgardiner till en och samma knapp för att snabbt kunna mörklägga eller reglera era rullgardiner. Detta är en vanlig lösning för konferensrum och kontor men används också när fönster är för höga för att på ett smidigt sätt kunna reglera gardinen. 

Vad är skillnaden på en singel och dubbel rullgardin?

Som namnet antyder så använder singel rullgardiner enbart ett lager av väv, medan en dubbel rullgardin använder två oberoende lager av väv som gör den mer flexibel. Vanligtvis så använder dubbla rullgardiner både ett lager av mörkläggande väv och en screenväv som reglerar ljuset men låter er se ut.

Med en dubbel rullgardin kan du rulla upp ena lagret och stänga det andra för att anpassa mängden ljus efter behov. Kanske tittar solen inte fram förrän under eftermiddagen på kontoret och du behöver ett effektivt solskydd för att du ska kunna se din datorskärm.

Jag vill köpa rullgardiner, men vart börjar jag?

Precis som för alla typer av gardiner finns det fyra överväganden du bör hålla i åtanke när du vill köpa rullgardiner – position, storlek, funktion och färg – och samma saker gäller när du ska köpa rullgardiner. Om du bestämt dig för en rullgardin så har du valt en effektiv typ av insyns-/solskydd som är lättskötta och kommer hålla dig i många år. Här är vad du behöver tänka på och som vi på Persiennkompaniet hjälper dig att hitta svaren för.

Position

Först och främst hjälper vi dig bestämma vart någonstans din rullgardin ska hänga och om den passar bäst innanför eller utanför fönsternischen. Vi hjälper dig också att bestämma om rullgardinen ska monteras på fönstret om det exempelvis är inåtgående eller ovanför fönstret. 

Storlek

När positionen är bestämd är det dags att ta mått och bestämma hur långa och breda dina rullgardiner behöver vara. Vilka mått som då tas beror i stor utsträckning av positionen som vi bestämt samt om ni har önskemål om exempelvis mörkläggning eller liknande då vi lägger på lite extra höjd och bredd.

Funktion

När du väl hittat en eller två snygga tyger så behöver du bestämma vad för behov du har och vilken funktion de behöver inneha. Det finns olika nivåer av solskydd:

  • Total mörkläggning
  • Lätt solavskärmning
  • Bländskydd
  • Klimatreglerande 

Färg

Hur ser övrig inredning ut i ditt kontor/fastighet/lokal? Du kanske har en specifik färg och målbild i åtanke? I vårt utbud kan du köpa rullgardiner i ett stort antal färger med olika mönster och designer. Vi kan ta med oss prover så du kan jämföra vävfärg eller mönster mot annan interiör och se hur det ser ut på plats.

Boka tid med Persiennkompaniets fönsterinredare

För bästa möjliga rådgivning rekommenderar vi att kontakta oss direkt och boka ett möte med en av våra projektledare. På så vis kan vi hjälpa dig att ta fram den snyggaste och bästa rullgardinen för dina behov. Våra snygga rullgardiner passar lika bra i vardagsrum som i ett kontor och kan anpassas precis som du vill ha dem.

Boka tid med oss idag eller utforska vårt breda utbud av snygga rullgardiner.