fbpx
Offertförfrågan

Författare: Stephan Widholm, 10 mars 2023

Så förbättrar du arbetsmiljön med rullgardiner

Våren är på ingång vilket betyder plusgrader, solljus och värme. När solens strålar letar sig in genom kontorets alla fönster är ett av de vanligaste problemen att vi blir bländade. En lågt stående sol i all ära men det medför blänk i skärmar och en ökad inomhustemperatur på kontoret. Har du tänkt på hur ljuset i lokalen påverkar din arbetsmiljö? Vi vill ju ge våra anställa de bästa förutsättningarna för en behaglig arbetsmiljö. Här kommer mina bästa tips på hur du kan förbättra både inomhus- och arbetsmiljön på kontoret med hjälp av rullgardiner.

Tips när du inreder kontoret

Möblera smart och inred med rullgardiner

En tumregel är att möblera kontorslokalen efter det naturliga dagsljuset. Dagsljuset vill vi ta vara på eftersom dålig ljusmiljö kan skapa både trötta ögon och huvudvärk. Ett vanligt problem och en utmaning för kontorslokaler på vårkanten är den lågt stående solen som letat sig fram. Det är vanligt att det uppstår bländning och blänk i skärmar. Det finns solskydd i form av invändiga rullgardiner som är ett perfekt alternativ för att minimera både blänk, bländningsproblematik och som reducerar värme i lokalen.

Screenväv är grejen

Med en så kallad screenväv på rullgardinen tar du bort problemet med bländning, blänk i skärmar och reducerar värmen från solens strålar. Screenväven är just framtagen för att skapa en behagligare inomhusmiljö till kontorslokaler. Väven dämpar solens strålar genom att fungera som ett filter, samtidigt som den behåller ljusinsläpp och bevarar utsikt. För vi vill ju ta vara på dagsljuset! Beroende på vilka väderstreck era fönster ligger i så kan vi enkelt anpassa om det passar bäst med en tätare eller en glesare väv.

Det du inte visste om färgval

Val av färg på rullgardinsväven kan ha stor betydelse. Det som kan vara bra att lägga på minnet är att ljus färg på väv till och med kan öka bländningsproblematiken, medan mörka färger kan påverka inomhusklimatet negativt. Det kan verkligen vara en konst att hitta rätt typ av rullgardin. Det absolut viktigaste vid val av rullgardinsväv är hur mycket väven reflekterar bort solljuset.

Enkelheten

Rullgardinen är en enkel solskyddslösning att hantera och kan användas av alla, och på samma gång är den väldigt effektiv när man väl behöver skärma av solens strålar. Rullgardiner kan manövreras med kulkedja eller vara motoriserad. Kulkedjan är en enklare lösning som innebär att varje enhet styrs för sig och manuellt. Vanligt förekommande i konferensrum och gemensamma utrymmen är motoriserade rullgardiner där man tex styr flera enheter samtidigt med en fjärrkontroll. Även i mindre kontorsrum kan en motoriserad rullgardin vara bra, då varje anställd själv kan styra när rullgardinen ska vara upp- och nedfälld. Om man ska använda rullgardinerna som en del av klimatskyddet så bör de manövreras genom ett styrsystem, som då reglerar solskydden beroende på solen.

Ta kontakt med en expert

Att välja rätt modell, väv och styrteknik som ska uppfylla de specifika behoven kräver kunskap och erfarenhet. I val av material är det bra att ta hänsyn till hållbarhet och miljö. Till en hållbar interiör hör också genomtänkta lösningar med kvalité till – som håller över tid. Ta hjälp av en expert från start, kontakta oss på Persiennkompaniet för rådgivning.

Vi på Persiennkompaniet skapar arbetsmiljöer som är attraktiva och trivsamma. Vi är med från start och optimerar slutresultatet – med rätt kvalitet och hållbarhet i fokus.