fbpx
Offertförfrågan

Författare: Malin Klintström, 6 februari 2023

Så väljer du rätt gardiner till kontoret

Ett effektivt sätt att öka trivseln och skapa en skönare atmosfär på ett kontor, är genom att inreda med gardiner. Att välja gardinlösning kan upplevas som en djungel och många frågetecken kan uppstå. Vilken gardin passar bäst till vårt kontor och våra förutsättningar? Vad är vanligast? Vilken gardin är bäst för att förbättra ljudmiljön, och vilken tar bort bländningen i våra skärmar? Du kan vara lugn, jag kommer att reda ut de olika sömnadssätten – och vilken modell som lämpar sig bäst i olika syften och för olika behov.

Mina bästa tips när du ska välja gardiner

Olika modeller av gardiner

De vanligaste sömnadssätten för gardiner kallas för  Wavegardiner, Veckbandgardiner och Sydda glid/Påsömnadsglid.  

Wavegardiner

Gardiner med Wave, även kallade loungegardiner, är en modern modell som skapar en elegant, lyxig och fyllig atmosfär i rummet. Som namnet Wave avslöjar så ger gardinen S-formade, vågiga och böljande veck. Gardinen monteras på en diskret gardinskena, och är lätt att flytta beroende på behov. Det som kan vara bra att ha med sig är att gardinen hänger under skenan, vilket innebär att skenan kommer att vara synlig. Wave finns i två varianter, 80mm och 60mm glidavstånd. Det betyder egentligen att det är olika storlekar på vågorna. 80mm wave har större vågor och tar mer plats på djupet. Wavegardiner är det mest effektiva sömnadssättet om ni har behov av att förbättra akustiken, då dess vågade form tar extra bra hand om ljudvågor. Det man ska ha i åtanke är att det inte är alla textilier som gör sig bra med wave. Stumma textilier gör att vågorna kan upplevas som stela och har tyget vertikala ränder så kan mönstret upplevas som osammanhängande. Det går åt mycket tyg till wave, vilket ibland är en nackdel om budgeten är stram. En wavegardin är inte optimal om man vill mörklägga, men tips för det kommer längre ner!

Veckbandsgardin

Veckbandsgardinen är en vacker och klassisk gardinmodell som är vanligt förekommande på kontor och i offentlig miljö. Namnet Veckband har att göra med att det finns ett band på baksidan där man placerar fingerkrokar. Det är krokarna i bandet som skapar veckningen. Vid detta sömnadssätt går det åt mindre tyg än vid t.ex. wave. När veckbandsgardinen hänger uppe så täcker den gardinskenan hela vägen upp till tak. Detta gör att veckbandsgardiner är perfekta om man t.ex. har behov av att mörklägga ett konferensrum eller en studio.

Gardiner med Sydda glid

Det tredje sömnadssättet är Sydda glid, även kallat påsömnadsglid. Sydda glid skapar ett stilrent intryck och är en gardin med lite mjukare vågor än t.ex. wave. Små glid sys fast direkt på tyget, till skillnad från Wave– och Veckbandsgardin. Gliden träs sedan i gardinskenan på ett sätt som skapar vågor. Den stora fördelen med Sydda glid är att modellen inte har en fram eller baksida. Det är ett bra sömnadssätt som används till rumsavdelare eller för gardiner som ska hänga i glaspartier där man ser båda sidorna av gardinen. Gardinen är lätt att flytta på efter behov, och det går att välja hur stort tygpåslag man vill göra beroende på vad man vill ha för effekt.

Ta kontakt med en expert

Att välja textil tillsammans med sömnadssätt och övrig inredning på kontoret kräver kunskap och erfarenhet. Ta hjälp av en expert från start, kontakta oss på Persiennkompaniet för rådgivning.