fbpx
Offertförfrågan

Vertikalmarkiser för kontor – Skapa nya utrymmen för umgänge och utveckling

Genom tiderna har fönster haft en betydande roll för arkitekturen och tydligt präglat exteriör och interiör av byggnader. Trenderna har skiftat från fönster med spröjs och rundade nischar till dagens mer moderna panoramafönster. Oavsett formen så är fönsterna där av samma anledning, att låta dagsljuset sippra in och mjuka upp gränsen mellan inne och ute. 

De är särskilt viktiga här i Norden där vi har färre soltimmar än på andra platser i världen. Men även om solen kan vara härlig så finns det tillfällen när vi vill kunna reglera hur mycket solljus som släpps in. Vertikalmarkiser är en perfekt solskyddslösning för de tillfällena som begränsar solens strålar samtidigt som ni behåller er utsikt. 

I denna artikel kommer vi att berätta mer om vertikalmarkisens konstruktion, fördelarna med att investera i vertikalmarkiser samt dela med oss av våra bästa tips. 

Vertikalmarkisen & dess konstruktion

Vertikalmarkisen är en flexibel solskyddslösning som består av en konstruktion av styrskenor i aluminium som håller väven i markisen på plats. Markisen löper vertikalt utmed fasaden och ger på det sättet ett effektivt solskydd som har minimal inverkan på er exteriör och det generella intrycket. Det vanligaste är vertikalmarkiser med motor men även manuella lösningar finns. 

Varför vertikalmarkiser? 

Listan på fördelarna med att välja vertikalmarkiser som ert solskydd kan skrivas lång. Det innefattar saker såsom design, miljö och arbetsmiljö som vi kommer gå in på i mer detalj nedan.

Inneklimat/miljö

En av de viktigaste fördelarna med vertikalmarkisen är att den effektivt filtrerar bort solljuset och på så vis reglerar innertemperaturen och skapar ett bättre inneklimat. Eftersom vertikalmarkisen är ett utvändigt solskydd hindrar den solljuset från att komma in i lokalen vilket reglerar värmen i era lokaler på ett effektivare sätt än ett invändigt solskydd. Detta har även en inverkan på er energiförbrukning. Även om en vertikalmarkis med motor självklart behöver energi så vägs detta upp av att man slipper energiförbrukningen som annars skulle gått åt för att kyla ned ert kontor eller hem. 

Idag läggs cirka 40% av Sveriges totala energiförbrukning på att värma upp och kyla ned fastigheter. En siffra som tydligt visar att vi måste fokusera mer på energieffektivisering av våra fastigheter. Det gör vi bland annat genom att investera i effektiva solskydd. 

Arbetsmiljö

Andelen sol som skiner in genom våra fönster dagligen påverkas av flera faktorer såsom årstid och tid på dygnet. Det är därför viktigt med solskydd såsom vertikalmarkiser som låter er reglera solljuset under de dagar då solen påverkar er arbetsmiljö negativt. Exempel på problem som solens strålar kan ge upphov till på arbetsplatsen är speglingar i skärmar, överhettning eller bländning. Att investera i vertikalmarkiser till företag är därför också att investera i er arbetsmiljö. Detta gäller oavsett om det är vertikalmarkiser till kontor eller andra företag såsom restauranger och caféer.

Skräddarsydd solskyddslösning

En annan fördel med vertikalmarkiser är att de tillverkas efter de specifika måtten på era fönster. Detta garanterar en perfekt passform oavsett om det gäller markiser till en stor fasad med flera fönster eller vertikalmarkiser till balkongen. Ni får även möjlighet att vara med och designa era solskydd. Det är nämligen inte bara designen och utseendet som påverkas av den väv som ni väljer till vertikalmarkisen. Olika vävar har olika tekniska egenskaper vilket kan vara bra att ha i åtanke om ni har speciella behov för era lokaler. Oavsett era behov så finns det alltid en väv med rätt tekniska egenskaper som även ger det visuella intrycket ni önskar. Ni får också välja om ni vill ha vertikalmarkisen manuell eller motoriserad. Alla dessa designval gör att det kan vara svårt att säga vad en vertikalmarkis har för pris utan att göra en mer exakt estimering enligt era önskemål.

Kvalitet

Vi vill också nämna den fantastiska kvaliteten som de vertikalmarkiser vi levererar håller. Dels är markiserna slitstarka och klarar av hård vind, dels håller duk, motor och övriga delar av konstruktionen i många år. Det är därför vi ser vertikalmarkisen som en riktigt bra investering. 

Våra bästa tips för vertikalmarkiser

Förutom fördelarna vi ser med att investera i vertikalmarkiser ser vi också flera saker som kan vara bra att veta när ni är intresserade av vertikalmarkiser. Dessa skiljer sig åt beroende på om det är vertikalmarkiser för företag och offentlig miljö eller vertikalmarkiser för den privata bostaden. Vi har samlat våra bästa tips nedan.

Företag

En vertikalmarkis är en fantastisk solskyddslösning för ert företags kontorslokaler. Vävarna skyddar från solens strålar men låter er behålla er utsikt. Det räcker dock inte med att markisen bara finns, den måste också användas. Ibland sitter vi allt för länge i bländande ljus innan vi reser oss för att reglera solskydden. Med automatik får ni en lösning som regleras automatisk under dagen. För vertikalmarkiser till kontor av större storlek kan det dessutom behövas automatik för varje väderstreck. Exempel på automatik som finns att komplettera era vertikalmarkiser med är:

  • Skaksensor
  • Vindsensor
  • Solsensor 

Detta gäller även vertikalmarkiser till restauranger som ofta har stora vackra fönster där solen kan besvära gästerna under vissa timmar av dygnet. Med automatik kan er verksamhet fortsätta som alltid medan markiserna sköter sig själva. Med fördel anpassas vertikalmarkiser för restaurang genom att välja en screen-väv som skyddar mot solen och låter er behålla er utsikt. 

Även styrsystemet kan vara värt att ha i åtanke när ni börjar intressera er för vertikalmarkiser, har ni ett befintligt eller bör ni investera i ett nytt?

Privat bostad

Automatik kan vara något att överväga även om vertikalmarkiserna är till er privata bostad. Om ni har husdjur kan detta vara extra gynnsamt eftersom de inte själva kan reglera solskydden och därför riskerar att sitta i värmen medan ni inte är hemma. 

Designen är speciellt viktig på en villa där markiserna tenderar att hänga nära varandra på en liten yta. Kanske har ni haft tankar på att investera i en terrassmarkis vid senare tillfälle, detta kan vara värt att ha i åtanke om ni vill ha matchande vävar på denna och vertikalmarkiserna. 

Kontakta oss för rådgivning kring vertikalmarkiser

På Persiennkompaniet har vi flera modeller av vertikalmarkiser som kan anpassas efter era önskemål för att få en solskyddslösning som passar era behov. Vi hjälper till med vertikalmarkiser för företag och privata bostäder. Vi skräddarsyr solskyddslösningar och hjälper er i processen med att designa era nya solskydd.  

Kontakta oss för fler tips och mer information. Hitta inspiration och läs mer om våra vertikalmarkiser.