fbpx
Offertförfrågan
Linda
4 oktober 2023

Flamsäkra, brandklassade gardiner i offentliga miljöer och kontor – vi reder ut vad som gäller!

I offentlig miljö så spelar både säkerheten och inredningen en viktig roll. Gardiner till offentlig miljö och ibland andra byggnader har som krav att textilier ska vara brandklassade. Idag finns det ett stort utbud på marknaden av tyger som är flamskyddade där svårantändliga gardiner efterfrågas och kravställs i kombination med design och kvalitet.

För textilier som används i offentlig miljö som till exempel restauranger, hotell och skolor har myndigheten MSB brandkrav på lös inredning som visar på hur viktigt det är att varor inte antänds lätt och orsakar snabb spridning. Här kan du läsa mer om vad en flamsäker gardin är.

Vad är en flamsäker gardin?

Flamsäkert betyder att man göra textilier brandsäkra. Det är en flamskyddad polyesterfiber där flamskyddet består av monomerer som tillsätts i polymersmältan, varpå den färdiga fibern får ett inbyggt flamskydd som är bestående. Det fungerar utmärkt på gardiner då en brand kan förebyggas genom att materialet snabbt avviker från flamman och på så vis aldrig antänds.

Det finns två olika former av flamsäkra textilier, permanent flamsäker polyesterfiber eller behandlad flamsäker polyesterfiber. Den permanent flamsäkra polyesterfibern kan med sin funktion tvättas i högre temperatur, klarar högre slitage utan att minska på sin flamskyddande funktion vilket är bra i sådan miljö som kräver det. I en miljö där det inte utsätts för samma belastning kan det fungera lika bra med en textil som har en polyesterfiber som är behandlad. Man kan enkelt beskriva det som att det finns två olika metoder för att göra en textil flamskyddad.

Tyger som är vävda med en flamsäker polyesterfiber kan antigen benämnas med Trevira CS eller Polyester FR

Trevira CS

Trevira CS är ett varumärke för flamskydd. Tyget är vävt med en flamsäker polyesterfiber och är permanent flamsäkert. Trevira CS är vävt i garn som är certifierande enligt Oeko-Tex Standard 100 vilket betyder att tyget är producerat utan farliga kemikalier.

Polyester FR

Tyg som är märkt med Polyester Flame Retardant (FR) har också ett permanent flamskydd.

Säkerhetskrav för brand i lös textilinredning

För lös textil inredning och möbler gäller produktsäkerhetslagen. Med just lös inredning menas den inredning som kan tas bort eller flyttas utan särskilda hjälpmedel, i detta fall gardiner. En av säkerhetsriskerna med lös inredning är just brand. Ett sätt att nå en rimlig säkerhetsnivå är att följa europastandarder där standarderna ställer krav på hur fort branden får sprida sig i materialet för att produkten anses säker. För att veta om produkten klarar kraven som ställs kan man granska testrapporten från ett provningslaboratorium från leverantören. När det kommer till lös textil finns det standarder som beskriver hur antändlighet och flamspridning ska fastställas.

Flamsäkra gardiner

Kontor är exempel på miljöer där det inte finns några brandkrav på den lösa inredningen. Flamsäkra gardiner har sedan länge används där det ställs höga krav på textilier, därav rekommenderar även vi på Persiennkompaniet kontor att investera i flamsäkra gardiner.

Ta hjälp av en expert!

Att välja rätt material för att uppfylla de specifika behoven kräver kunskap och erfarenhet. I val av material är det bra att ta hänsyn till hållbarhet och miljö. Att räkna tygåtgång för olika sorters gardiner kan vara komplicerat och tidskrävande. Ta hjälp av en expert från start, kontakta oss på Persiennkompaniet för rådgivning. Självklart hjälper vi även till med måttagning och montering.

Vi på Persiennkompaniet hjälper till och gör kontorsmiljöer mer attraktiva och trivsamma. Vi är med från start och optimerar slutresultatet – med rätt kvalitet och hållbarhet i fokus.

Kontakta oss

Kontakta oss

Vill du veta mer? Hör av dig till oss

Kontakta oss för att få tips och rådgivning från våra erfarna solskyddsexperter. Du kan tyvärr inte bifoga filer i detta formulär. Om du har bilder eller ritningar så är du välkommen att skicka filerna till info@persiennkompaniet.seLäs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy

Besök vanliga frågor & svar.