fbpx
Offertförfrågan
Joakim Gellner
13 juli 2023

Vad finns det för olika typer av pergolas?

Med en pergola kan du få ut mer av din uteplats, och framför allt förlänga säsongen så att det är härligt att vara i trädgården eller på takterrassen en större del av året. Tack vare att det finns ett stort utbud av olika modeller och tillgängliga tillval kan vi skräddarsy din pergola efter dina förutsättningar. Jag kommer i det här inlägget att berätta mer om vad det finns för olika typer av pergola.

Den klassiska pergolan som många känner till är en träkonstruktion bestående av fristående ben med ett tak av ribbor som är täckta med växter. På senare år har det utvecklats fantastiska produkter inom området och en pergola har blivit något helt annat! Moderna pergolas är tillverkade av aluminium och de som håller hög kvalitet är designade för att styra solljus, ta hand om regnvatten, skydda mot vind och mycket mer. Pergolan kan antingen monteras som ett fristående element på tomten/takterrassen/bryggan, eller dikt mot huset som ett extra rum.

Vanliga modeller av aluminiumpergola

Pergola med lamelltak

Pergola med lamelltak är en populär och mångsidig produkt. Du kan vinkla pergolans taklameller och på så sätt reglera ljus- och luftinsläpp efter vad som passar dig, när som helst på dagen. Det gör du enkelt genom att stänga eller vinkla pergolans lamelltak. Det är en vattentät konstruktion när taket är stängt, vilket gör att vattnet leds bort på ett kontrollerat sätt. Pergola med lamelltak är en flexibel modell som kan nyttjas oavsett väderförhållande i vår- och sommarsäsong i Sverige.

Pergola med lamelltak

Pergola med tak

Det finns modeller av pergola där du kan dra undan taket helt och hållet, men också tak som sitter fast och är bestående. Pergola med fast tak är en modell gör att du känner dig skyddad, oavsett väder. Du kan dock inte dra utan taket vilket innebär att det ger plats för både svalka och regn. Fördelen med ett tak som går att dra undan vid behov är att du kan nyttja produkten mer flexibelt. Vid regniga dagar kan du stänga taket och nyttja din pergola till fullo och vid bra väder kan du öppna taket för att mötas av solens strålar. 

Pergola med tak

Pergola med glasvägg

En pergola kan upplevas mer som ett extra uterum om du väljer en modell med glasväggar. I Sverige kan vädret växla snabbt och variera beroende säsong och med hjälp av väggar får du en mer flexibel produkt där själv kan styra vind- och ljusinsläpp från sidan genom att modellen har väggar i glas som går att skjuta. Med skjutvägg i glas kan du njuta av din uteplats även sena kvällar och som skyddar mot vind utan att utsikten gå förlorad.

Pergola med glasvägg

Pergola med screenmarkis

En pergola med screenmarkis, som sidoväggar, är en modell som skyddar bra mot väder och vind. Pergola med screenmarkis är en flexibel modell eftersom att du med ett enkelt knapptryck väljer om väggarna ska vara uppe eller nere. Screenmarkis hjälper mot värme och ljus vilket ger ett behagligare klimat inne i pergolan samtligt som du kan behålla ljusinsläpp och bevara utsikt. Det finns ett stort utbud av vävar för att kunna matcha markiserna med färger på intill liggande byggnader.

Pergola med screenmarkis

Andra tillval till din pergola

Det finns flera olika element som kan förvandla din pergola till ett mysigt uterum. För att skapa ett varmt och härligt klimat i din pergola kan du integrera värmeanordning. För att skapa en bra atmosfär kan du även integrera LED-belysning och ljudanläggning, men du kan också öka trivseln genom att installera gardiner. Du kan även låta automatiken göra jobbet åt dig genom att installera fjärrkontroll eller app i mobilen.

Kontakta en expert på Pergolalösningar

Att välja modell, material och tillval för att uppfylla de specifika behoven kräver kunskap och erfarenhet. Våra pergolas är skräddarsydda lösningar på millimetern, helt tillverkade för att passa dina förutsättningar. Till en hållbar pergola hör också genomtänkta lösningar med kvalitet – produkter som håller över tid. Ta hjälp av en expert från start, kontakta oss på Persiennkompaniet för rådgivning.

Vi på Persiennkompaniet skapar miljöer där människor kan leva, trivas och må bra. Vi är med från start och optimerar slutresultatet – med rätt kvalitet och hållbarhet i fokus.

Läs mer om pergola