fbpx
Offertförfrågan

Malin Roos, 17 april 2023

Så kan ditt hem bli mer energieffektivt med markiser

Den 21 mars var det Global Shading Day, en dag då vi tillsammans med European Solar Shading Organization uppmärksammade fördelarna med smarta solskydd. Med klimatkris, inflation och höga elpriser är det mer aktuellt än någonsin att göra allt vi kan för att hushålla med kostnaderna för både nedkylning och uppvärmning av våra hem.

Här tipsar jag om de möjligheter som finns till energibesparing med hjälp av markiser.

Snabbfakta – så fungerar det

Visste du att det går att spara massor av energi med hjälp av markiser? Smarta och effektiva solskydd sparar resurser genom att produkten reducerar värme från solens starka strålar. Anledningen till att en markis är en bra produkt är att den är placerad på utsidan av fönstret och stoppar solljuset innan det når fönstret. Du får helt enkelt skydd mot värme och ljus, vilket ger ett skönare och behagligare klimat inomhus. Och det innebär att du inte behöver kyla ner ditt hus i samma utsträckning med luftkonditioneringssystem under de hetaste sommardagarna, vilket gör att du kan hushålla med kostnad för nedkylning.

Så hjälpte vi en kund att sänka temperaturen med vertikalmarkiser

Det är en varm sommardag i Sverige där vi har gjort ett test en tidig morgon från klockan 05.00 till förmiddag klockan 10.00. I grafen nedan kan vi se att det röda sträcket är temperaturen utan solskydd och det blåa sträcket är temperaturen med vertikalmarkiser. Temperaturen under testintervallet på fyra timmar skiljer sig fyra hela grader. Och då måste jag tillägga att detta är bara på förmiddagen. Andra tester visar också att en vertikalmarkis, också kallad zipscreen, är en av de produkter som anses vara mest effektiv när det kommer till att hålla nere temperaturen inomhus.

Så hjälpte vi en kund att sänka temperaturen med vertikalmarkiser

Ta hjälp av en expert på markiser

Som vi redan varit inne på är utvändiga lösningar de mest effektiva för värmereducering inomhus. Det är inte alltid vertikalmarkiser som är den bästa lösningen för just dina fönster. Att välja rätt produkt, modell, väv och styrteknik som ska uppfylla de specifika behoven kräver kunskap och erfarenhet. I val av material är det viktigt att ta hänsyn till hållbarhet och miljö. Till en hållbar markis hör också genomtänkta lösningar med kvalité till – som håller över tid. Ta hjälp av en expert från start, kontakta oss på Persiennkompaniet för rådgivning.

Persiennkompaniet skapar trivsamma miljöer

Vi på Persiennkompaniet skapar trivsamma miljöer där människor kan leva och må bra. Vi är med från start och optimerar slutresultatet – med rätt kvalitet och hållbarhet i fokus.