fbpx
Offertförfrågan

Stephan Widholm, 4 april 2023

Så gör du rent din markis inför säsongen

Våren och solen är här, som vi har längtat! Nu ska trädgård, terrass, balkong och uteserveringar ställas i ordning inför vår och sommar. Utemöbler ska rengöras och rustas för säsong, och likaså din markis! Här kommer några tips och skötselråd på hur du förbereder din markis inför säsongen.

Använd inga starka rengöringsmedel

Markisens väv och aluminiumprofilerna är känsliga för starka rengöringsmedel, så detta ska du inte använda när det är dags för tvätt. Det enda du behöver är en hink som du fyller med ljummet vatten och droppar i lite vanlig såpa. Ta en mjuk svamp till hjälp. Temperaturen på vattnet ska inte vara varmare än 50 grader.

Låt automatiken vakna till liv

Har din markis sol- och vindautomatik så behöver du starta i gång automatiken. Det gör du enkelt på din fjärrkontroll genom att ställa knappen på läget Auto. Glöm inte att det kan vara bra att byta batteri i fjärrkontroll, sol- och vindautomatik en gång per år. Gör det till en vana att alltid byta batteri när du ska förbereda din markis för säsongen.

Fäll ut markisen

Nu är du redo och börja göra rent markisen! Börja med att fälla ut din markis och sänk ner fronten så långt det går, då blir det lite enklare att komma åt alla ytor samtidigt som vattnet rinner av lättare. Om din markis har automatik så fäller du ut markisen med hjälp av din fjärrkontroll. Stäng sedan av automatiken när markisen är utfälld, så att du inte riskerar att markisen rör på sig medan du tvättar den.

Börja med att borsta

Borsta din markis med en mjuk borste eller använd en dammsugare för att få bort lös och torkad smuts.

Dags att tvätta

Använd en mjuk svamp och stryk lätt på mild såpa med ljummet vatten på markisduken och aluminiumprofilen. Var noga med att arbeta in såpan, speciellt där det finns fläckar.

Avsluta med att skölja

Du sköljer enkelt bort såpa och skum med en trädgårdsslang. Det går också bra att skölja med några hinkar vatten eller använda en ren blöt trasa. Vi avråder starkt ifrån att skölja med en högtryckstvätt eller dylikt, det sliter på din markisduk och skadar impregneringen som finns i materialet.

Låt markisen torka

Svårare än så var det inte! Nu måste du bara vänta och låta markisen vara utfälld tills den torkat helt. Om den inte får torka finns det risk för mögelbildning och missfärgningar. Ha som regel att alltid tvätta din markis två gånger per år, höst och vår – så är det större chans att den håller sig i bra skick en längre tid. Glöm inte att hänga tillbaka markisens kappa om du tog av den i fjol för vinterförvaring.

Vinter, vilo-läge och vintersol

Markiser ska generellt inte användas under vinterhalvåret eftersom de är känsliga för snö och is. Bor du i delar av Sverige där det är ett mildare vinterklimat kan du använda din markis när vintersolen kommer på besök förutsatt att det inte är snö och is på den. Automatiken är också känslig för kyla så därför rekommenderar vi att den är avstängd under vinterhalvåret.