fbpx
Offertförfrågan

Skötselråd för markiser

Vintern är på väg mot sitt slut och efter sig lämnar den sina spår av vintersmuts på allt från dörrar och fönster, till fasader och markiser. Det är dags att dra på sig de gula plasthandskarna, ta fram trasan och påbörja den årliga vårstädningen.


Vi har sedan innan en guide för skötselråd för våra markiser i Stockholm ni kan läsa direkt här på vår hemsida, och vi ser ingen mening med att repetera oss. Så istället tänkte vi besvara några vanliga frågor om hur man tar hand om en markisduk på bästa sätt, vad ni bör och inte bör göra, och hur man ska gå tillväga för att få bort olika typer av smuts som inte hör hemma på er markis i Stockholm.

Hur rengör jag min markisduk?

Steg 1 – Fäll ut markisen och sänk fronten så lågt det går. Det gör att ni kommer åt alla ytor bättre och att vattnet rinner av lättare.

Steg 2 – Borsta markisen med en mjuk borste eller använd en dammsugare för att få bort lös och torkad smuts.

Steg 3 – Stryk lätt över markisduken med mild såpa och ljummet vatten (inte varmare än 50 grader). Ta hjälp av en mjuk borste eller svamp. Var noggrann och se till att ni arbetar in såpan överallt – speciellt på fläckar.

Steg 4 – Skölj bort all såpa från markisduken med hjälp av en trädgårdsslang eller med svampen och en hink med vatten. Vi rekommenderar att INTE använda en högtryckstvätt då det sliter på och kan skada markistyget och dess impregnering.

Steg 5 – Låt markisen torka ordentligt för att undvika mögel eller missfärgningar från vattenfläckar. Viktigt! Markisen ska vara helt torr innan den fälls in igen!

Hur ofta bör jag rengöra min markisduk?

För att undvika mögel och se till att markistyget är helt och rent rekommenderar vi att rengöra er markis i Stockholm minst två gånger per år, men gärna ännu oftare. Det bästa sättet att garantera att er markis i Stockholm håller i många år framöver är att vara reaktiv. Så fort ni märker en fläck, fågelspillning eller någon annan smuts på markistyger – rengör den! Desto längre smutsen får ligga kvar, desto svårare blir det att rengöra, och desto högre blir risken att det lämnar en permanent fläck.

Hur rengör jag mögel från min markisduk?

Det bästa sättet att hantera mögel är att arbeta proaktivt och förhindra att det uppstår från första början. Mögel kan vara svårt att få bort och för att rengöra det behövs det i vissa fall starka rengöringsmedel som skadar markistyget och dess impregnering.

Våra tips för att undvika mögel på er markis i Stockholm är att regelbundet torka av och rengöra markisduken samt se till att markisduken alltid får torka ordentligt efter det regnat, snöat eller efter rengöring. Långvarig fukt orsakar inte bara mögel och främjar svampangrepp utan kan även missfärga markisduken på grund av vattenfläckar.

Då mögel har uppstått på er markis i Stockholm rekommenderar vi att försöka rengöra den med en blandning av vinäger/ättika och vatten – 1 dl vinäger för varje 4 liter vatten. Blanda dem ordentligt innan ni applicerar blandningen ovanpå möglet med en mjuk borste och låt det verka i 2–3 timmar innan ni spolar av det.

Att tvätta din markis med ättika är en både miljövänlig och effektiv städmetod som går att använda mot fläckar, mögel såväl som dålig lukt. Det är minst lika bra som vanliga rengöringsmedel.

Vad är livslängden på markistyger?

Medan alla typer av tyger har en livslängd så kan det vara väldigt svårt att fastställa hur lång livslängd en markisduk och markistyger har. I extrema förhållanden kan en markisduk vara upp till 5-7 år. Under mer gynnsamma omständigheter kan de hålla ända upp till 10-12 år. I genomsnitt kan du förvänta dig att din markisduk håller i omkring 8-10 år, men vi har sett markistyger som hållit i ända upp till 15 år.

Livslängden är speciellt svårt att fastställa här i Sverige på grund av omväxlande väderförhållanden som kan variera kraftigt från år till år.

Prisvärda helhetslösningar för markiser i Stockholm

Vill ni köpa en markis i Stockholm till ert kontor, restaurang eller affär eller har fler frågor om hur ni tar hand om er markis i Stockholm på bästa sätt? Kontakta Persiennkompaniet så hjälper vi er. Vi erbjuder smarta helhetslösningar där vi hjälper er genom hela processen från projektering och planering, till leverans, installation och fortsatt löpande underhåll och service av era markiser i Stockholm. Ni kan också kontakta oss via formuläret på vår hemsida för mer information och priser för våra markiser i Stockholm.